Har du også oplevet en hverdag, hvor du løber hurtigt, forsøger at have flere bolde i luften på en gang – eller oplevet at tankerne er gået deres egne veje, eller du kørte samme vej på jobbet som altid – men blot havde glemt, du skulle møde et andet sted?
 
Så er du ikke alene. Mange oplever, at det kan være svært at være nærværende. Det er både der hjemme og på arbejde. Når jeg taler med folk, siger de, at det er en af de største udfordringer i hverdagen – at være nærværende og fokuserende i længere tid af gangen.
 
Men forskning viser, at single-tasking – det at have fokus på en ting af gangen – er mere effektivt end multi-tasking. Faktisk laver folk der multi-tasker dobbelt så mange fejl, som folk der kan fokusere, og de er 30 % mindre effektive.
 
Man har undersøgt, hvad der kendetegner de mest succesfulde mennesker. 

Selv-kontrol er mere vigtig for din succes end intelligens og social klasse. Det er tankevækkende.

 
Samtidig viser forskning fra forskellige universitetet (Harward, IMD, Oxford, Stanford, MIT m.fl) at evnen til at fokusere, at være i nuet, det vi også kalder mindfulness giver større glæde. 

Mindfulness har følgende gode egenskaber:

  • Giver større glæde og trivsel
  • Giver bedre produktivitet
  • Fremmer intelligensen
  • Gør dig mere kreativ
  • Hæmmer aldringsprocessen
  • Det hjælper dig til at forebygge og bekæmpe stress
  • Og mindfulness giver dig en bedre selvindsigt


Mindfulness hjælper også til at håndtere de følelser – positive som negative, der kan opstå i forskellige situationer sådan, at du ikke blot handler, men reflekterer over de følelser og konsekvensen af den reaktion, du har. Det påvirker samarbejde, samvær og din egen livsglæde positivt.
 

 

4 smutveje til en mere mindfuld arbejdsdag, mindre stress og bedre produktivitet 
 
1) Du skal beslutte, at du vil være nærværende og mindful.

Hvis du ikke har prøvet mindfulness og har svært ved at være 100 % tilstede i nuet, skal du i gang med at ændre vaner og tankemønstre. Det betyder, at du skal beslutte dig til at ville lave en ændring.
 
Tip: 
Fortæl andre om din beslutning. Det kan være din familie eller på arbejde. Sæt en post-it på spejlet derhjemme og en på computeren.
 
Når vi fortæller andre om vores beslutning, er det lettere for os at gennemføre den.
 
 

2) Øv dig i at være tilstede.

Det kan være vanskeligt at lære at være i ”nuet”. Det handler om at kunne indtage nuet, dets dufte, følelsen, hvad er det der sker.
Det gode er, at det er en kompetence, der kan opøves.
 

Tip: Start ved morgenbordet og start ved at blive bevidst om, hvad det er du gør. Når du kommer ned, hvad så? Tager du en kop kaffe? Te? Hvordan dufter den? Hvad får du at spise? Hvordan er det? Hvad smager det af? Sidder du på ”din” stol? Hvordan er den at sidde på? Føler du dig godt tilrette?
 
Når du begynder at tænke over almindelige ting og mærke, hvordan det er, er du godt i gang med øvelsen i nærvær. God fornøjelse
 


3) Vær bevidst om, hvordan du reagere.

Mindfulness handler også om, at du lærer at styre dine reaktioner og handlinger. Der er så meget, vi gør på ”autopilot” – helt uden at tænke yderligere over det. Det kan være vaner, tanke- og handlemønstre, der er sat på auto-pilot. Og hvis de ikke bliver rusket op i og tjekket efter, ja så gror de fast, og auto-piloten gror så fast, at du måske kommer det helt forkerte sted hen.
 

Tip: Du kan ændre auto-piloten og sætte den ud af drift, der hvor den ikke skal bruges, ved at stoppe op og tænke anderledes.
Er der en kollega eller en medarbejder, der er kritisk ”igen.”  Så skal du tænke, hvad er det positive ved det personen gerne vil have frem. Det kan jo være, at det vil føre meget godt med sig.
Vil ”lille Peter” ikke have sin trøje på igen, kan det være, at det ikke er fordi, han vil drille dig, men han kan måske ikke lide den eller han bare forsøger, at komme i kontakt med dig. Prøv at tale med ham på en anden måde. Der er altid en anden måde.
 

Kursus den 31. Marts – Få værktøjer og viden, du kan bruge fra dag 1 af. 
Ja, tak til bedre balance, overskud og mere mindfulness.

 
HUSK EARLY BIRD 
EARLY bird kr. 2.500 kroner + moms indtil den 24. Februar 2016. 
Skriv tilmeld dig på mail


 
 
4) Hold pauser.


Hjernen har brug for pauser i løbet af dagen. Den er slet ikke skruet sammen til at køre i overhalingsbanen hele dagen.
Hjernes urgammel opgave er at passe på dig. Kan den mærke, at du ikke passer på dig selv, advarer den dig. Det kan være, du ikke kan høre det. Er du i overhalingsbanen for lang tid, kan du blive udbrændt, få stress eller det der er værre.
 
Tip: Hold små pauser i løbet af dagen. Tag 5 gange 3 minutter. Lav små øvelser i mindfulness. Det er jo godt at vide, at den tid du bruger på pause, gør dig mere effektiv og giver dig en bedre balance.
 

God fornøjelse


Mange hilsner Helle
 
 
P.s. Hvis du vil vide mere om forskning om mindfulness kan du besøge den amerikanske non-profit organisation: BE MINDFULL. Det er blandt andet en sammenslutning af mennesker, der underviser og forsker i mindfulness, og kommer ud i amerikanske skoler for at give de unge elever et fundament i livet, hvor mindfulness hjælper deres selv-kontrol og selvværd.